Azerbeidzjan Inwonersaantal

Azerbeidzjan, een prachtig land gelegen in de Kaukasus-regio van Eurazië, heeft een fascinerende demografie en een rijke geschiedenis. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het inwonersaantal van Azerbeidzjan en enkele interessante feiten over de bevolking van dit land delen. Van de bevolkingsgroei tot de etnische samenstelling, we zullen alle belangrijke aspecten bespreken. Lees verder en ontdek de diversiteit die Azerbeidzjan te bieden heeft.

Hoeveel mensen wonen er in Azerbeidzjan?

Het inwonersaantal van Azerbeidzjan is een belangrijke indicator van de demografische situatie van het land. Volgens recente gegevens van de Wereldbank heeft Azerbeidzjan een geschatte bevolking van ongeveer 10,2 miljoen mensen. Dit maakt het land tot een van de meest dichtbevolkte in de Kaukasus-regio. De bevolkingssamenstelling van Azerbeidzjan is echter niet homogeen, met verschillende etnische groepen die het land bewonen.

Bevolkingsgroei in Azerbeidzjan

De bevolkingsgroei van Azerbeidzjan is een ander belangrijk aspect van het inwonersaantal van het land. In de afgelopen decennia heeft het land een gestage bevolkingsgroei doorgemaakt, hoewel dit tempo in de loop der jaren is vertraagd. Volgens officiële statistieken van de Azerbeidzjaanse overheid bedroeg de jaarlijkse bevolkingsgroei gemiddeld 0,8% tussen 2010 en 2020.

Etnische samenstelling van de bevolking

De etnische samenstelling van Azerbeidzjan is opmerkelijk divers, met een mix van verschillende etnische groepen die in het land wonen. De grootste etnische groep is de Azeri, die ongeveer 91% van de bevolking uitmaakt. Andere etnische minderheden zijn onder andere Lezgiërs, Russen, Talysjen en Armeniërs.

Ethnische groepen in Azerbeidzjan

  • Azeri
  • Lezgiërs
  • Russen
  • Talysjen
  • Armeniërs

Stedelijke versus landelijke bevolking

Azerbeidzjan heeft een aanzienlijke stedelijke bevolking, die met de jaren blijft groeien. Volgens statistieken woont ongeveer 55% van de totale bevolking in stedelijke gebieden, terwijl de overige 45% op het platteland woont. Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, heeft ook de hoogste bevolkingsdichtheid van het land, met meer dan 3 miljoen inwoners.

Leeftijdsverdeling in Azerbeidzjan

De leeftijdsverdeling van de bevolking van Azerbeidzjan is ook een belangrijk onderwerp om te verkennen. Volgens gegevens van de Wereldbank is de gemiddelde leeftijd in Azerbeidzjan ongeveer 31 jaar. Het land heeft ook een relatief jonge bevolking, met een groot aantal mensen onder de leeftijd van 30 jaar. Dit draagt bij aan de dynamiek en energie van het land.

Kan de bevolkingssamenstelling van Azerbeidzjan veranderen?

Hoewel niets in steen gebeiteld is, is het onwaarschijnlijk dat de etnische samenstelling van Azerbeidzjan op korte termijn aanzienlijk zal veranderen. De Azeri vormen een dominante meerderheid en hebben een sterke culturele identiteit. Het is echter belangrijk om op te merken dat migratie, etnische spanningen en geopolitieke factoren altijd effect kunnen hebben op de demografie van een land.

FAQ’s over het inwonersaantal van Azerbeidzjan

1. Wat is het huidige inwonersaantal van Azerbeidzjan?

Het huidige inwonersaantal van Azerbeidzjan is naar schatting 10,2 miljoen mensen.

2. Welke etnische groep vormt de meerderheid in Azerbeidzjan?

De Azeri vormen de meerderheid van de bevolking in Azerbeidzjan, met ongeveer 91% van de totale bevolking.

3. Wat is de bevolkingsgroei van Azerbeidzjan?

De gemiddelde jaarlijkse bevolkingsgroei in Azerbeidzjan bedroeg 0,8% tussen 2010 en 2020.

4. Hoeveel mensen wonen er in de hoofdstad van Azerbeidzjan?

Meer dan 3 miljoen mensen wonen in de hoofdstad van Azerbeidzjan, Baku.

5. Wat is de gemiddelde leeftijd in Azerbeidzjan?

De gemiddelde leeftijd in Azerbeidzjan is ongeveer 31 jaar.

Conclusie

Het inwonersaantal van Azerbeidzjan en de demografische situatie van het land zijn fascinerende onderwerpen om te verkennen. Met een geschatte bevolking van 10,2 miljoen mensen en een diverse etnische samenstelling biedt Azerbeidzjan een interessante mix van culturen en tradities. Of je nu geïnteresseerd bent in de bevolkingsgroei, leeftijdsverdeling of stedelijke versus landelijke bevolking, er valt altijd iets nieuws te ontdekken. Als je meer wilt weten over Azerbeidzjan, kan je altijd verder lezen op betrouwbare bronnen zoals Wikipedia.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.