Reiseditie weet dat een aantal van de beste en betaalbare vakanties roadtrips zijn. Met de mogelijkheden om te genieten van schilderachtige snelwegen, adembenemende nationale en provinciale parken, leuke kleine en (middel)grote steden, is de ‘grote Europese roadtrip’ één van onze favoriete warmweerrituelen.
Miljoenen Nederlanders kiezen voor een autovakantie. Dat gaat gelukkig heel vaak goed maar soms ook niet want autopech kan iedereen overkomen. De belangrijkste redenen voor vervelende situaties langs de weg zijn redelijk voorspelbaar: twee op de drie Nederlandse autotoeristen testen de accu niet. En behoor jij tot de groep van één op de vijf die geen idee heeft hoe je een band moet verwisselen? Of tot die 40 procent die geen noodpakket aan boord heeft?
Dus doe je voordeel met de drievoudige roadtrip Europa tips van de ANWB!
1. Laat je auto controleren
Je kent de oefening: plan een onderhoudscontrole voorafgaand aan je reis. Controleer de olie, vloeistofniveaus, accu en banden. Natuurlijk lijkt dit duidelijk, maar de kans is groot dat je het nog niet gedaan hebt, toch?

2. Neem een noodpakket mee
Een noodpakket is geen rocket science: pak een mobiele telefoon en lader in die op je auto kan worden aangesloten, zaklamp (met nieuwe batterijen en back-ups), een verbanddoos, basisgereedschapsset (inclusief bandenspanningsmeter en verstelbare moersleutel), ruitenwisservloeistof, startkabels, noodfakkels of reflectoren, drinkwater en snacks voor zowel mensen als huisdieren. Het meenemen van een noodpakket lijkt misschien een gedoe. Weet je wat nog veel meer gedoe is? Vastzitten aan de kant van de weg zonder één van de dingen op deze lijst.
3. Zorg dat je jezelf niet buitensluit
Neem reserve autosleutels mee, neem altijd even de tijd om je sleutels te pakken voordat je de auto verlaat en controleer de batterijen in sleutelloze afstandsbedieningen en slimme sleutels; scherm ze af van water en andere vloeistoffen. Sommige chauffeurs hebben hun eigen “sleutelrituelen”: ze bergen de sleutels altijd op dezelfde plaats op, ze zeggen het woord ‘toetsen’ hardop voordat ze hun auto verlaten en ze vervangen de batterijen op afstandsbedieningen elke keer aan het begin en einde van de zomertijd.

4. Leer de regels van de weg
Het belang van deze tip mag niet worden onderschat. De rijwetten verschillen aanzienlijk in elk land en de autoriteiten doen niet gemakkelijk als toeristen die breken. Ontdek alles, van welke kant van de weg je rijdt – dit zie je aan de verschillende verkeersborden zoals Engeland en in landen zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland – of je je auto moet aanpassen aan de kant van de weg. Je moet bijvoorbeeld mogelijk koplampomvormers kopen en in bepaalde landen zorgen dat spullen zoals reflecterende jassen, waarschuwingsdriehoeken en eerstehulpkits zich altijd in je voertuig bevinden. Nalaten dit te doen kan resulteren in een boete of erger. In landen als Spanje mogen kinderen onder de 12 jaar niet op de voorstoel zitten en moeten kleinere kinderen een goedgekeurde kinderveiligheidszitje hebben – het loont, of bespaart, om je onderzoek te doen!

5. Don’t drink and drive
Om in dezelfde gedachtegang te blijven, blijf van de weg als je alcohol hebt gedronken. Het spreekt voor zich dat het gewoon niet het risico waard is gepakt te worden, omdat je dan gemakkelijk in de gevangenis belandt. Elk land neemt een ander standpunt in over de kwestie; rijden onder invloed is volledig verboden in plaatsen zoals Tsjechië en Hongarije. Houd je ook aan snelheidsbeperkingen, draag altijd je veiligheidsgordel en gebruik je mobiele telefoon niet achter het stuur.
6. Houd wat losgeld bij de hand
Er zijn tolwegen in de meeste grote Europese landen en deze zijn vooral gebruikelijk in Frankrijk. Zorg ervoor dat je altijd een paar euro’s – de valuta van de meerderheid van de landen op het vasteland van Europa – in je zakken hebt om ervoor te zorgen dat tolwegen je niet tegenhouden. Het laatste wat je wilt doen, is smeken met andere bestuurders – door taalbarrières – om een Euro of twee van hen te lenen.
7. Zorg dat je je reisverzekering op orde hebt
Reisverzekering is natuurlijk een must, waar ter wereld je ook heen gaat of wat je gepland hebt, maar je moet ook kijken naar de voor- en nadelen van een Europese autoverzekering. Je kan bij ons ook je reisverzekering vergelijken. Neem contact op met je huidige verzekeraar om te zien of je bestaande autoverzekering alleen voor huishoudelijk gebruik is en vraag advies aan hen over de beste manier van handelen om rekening te houden met jou specifieke omstandigheden. Zorg ervoor dat je je certificaat van motorrijtuigenverzekering meeneemt en controleer of je een groene kaart (of internationale motorverzekeringskaart) nodig hebt, aangezien je deze in landen als Albanië en Turkije toch wel nodig zal hebben. Als je als een optionele extra in een Europese autoverzekering investeert, moet je ervoor zorgen dat je daadwerkelijk wordt gedekt in de landen die je bezoekt, omdat verschillende bedrijven een andere mening hebben over welke landen zijn opgenomen en welke niet.
8. Voeg noodnummers toe aan je telefoon
Gemoedsrust dat je weet wie je moet bellen in geval van nood in een onbekende omgeving is belangrijk wanneer je onderweg bent – ongelukken kunnen immers gebeuren. Het Europese noodnummer is 112 en dit is hetzelfde op het hele continent, maar verschillende landen hebben ook andere noodnummers beschikbaar. Kies bijvoorbeeld 999 in het Verenigd Koninkrijk voor assistentie van de ambulance, de brandweer, politie of kustwacht. Andere landen hebben afzonderlijke nummers voor afzonderlijke services, dus voer een snelle controle uit voordat je vertrekt en noteer de relevante nummers. Met een beetje geluk hoef je geen van deze nummers te draaien, maar het is beter om veilig te zijn dan in paniek wanneer je het juiste nummer niet kunt vinden.
9. Plan je route
Hoewel het altijd goed is om buiten de gebaande paden te raken en te verkennen, is Europa enorm en kun je snel verdwalen. Probeer zoveel mogelijk van je route te plannen; het kan de moeite waard zijn om een satellietnavigatieapparaat mee te nemen of er een te huren met de relevante kaarten vooraf geïnstalleerd. Tegenwoordig kan je Google Maps ook offline gebruiken op je telefoon, zet hem dan wel even op de batterij bespaar modus of maak gebruik van één externe oplader tijdens het rijden.