Werelddeel Noord-Amerika
Oppervlakte van Noord-Amerika: 24.710.000 (km²)
Bevolking van Noord-Amerika: 579.000.000 (2016)
Grootste stad van Noord-Amerika: Mexico-Stad, Mexico
Noord-Amerika, het op twee na grootste van de continenten van de wereld, ligt grotendeels tussen de poolcirkel en de kreeftskeerkring. Het strekt zich uit over meer dan 5.000 mijl (8.000 km) tot binnen 500 mijl (800 km) van zowel de Noordpool als de evenaar en heeft een oost-west bereik van 5.000 mijl. Het heeft een oppervlakte van 9.355.000 vierkante mijl (24.230.000 vierkante km).
Noord-Amerika beslaat het noordelijke deel van de landmassa dat over het algemeen wordt aangeduid als de Nieuwe Wereld, het westelijk halfrond, of eenvoudigweg de Amerika’s. Het vasteland van Noord-Amerika heeft ongeveer de vorm van een driehoek, met de basis in het noorden en de top in het zuiden; geassocieerd met het continent is Groenland, het grootste eiland ter wereld, en dergelijke offshoregroepen als de Arctische archipel, de West-Indische Oceaan, Haida Gwaii (voorheen de Queen Charlotte-eilanden) en de Aleoeten.
Noord-Amerika wordt in het noorden begrensd door de Noordelijke IJszee, in het oosten door de Noord-Atlantische Oceaan, in het zuiden door de Caribische Zee, en in het westen door de Noord-Pacifische Oceaan. In het noordoosten wordt Groenland door de Straat van Denemarken van IJsland gescheiden en in het noordwesten wordt Alaska van het Aziatische vasteland gescheiden door de veel smallere Beringstraat. Noord-Amerika’s enige landverbinding is naar Zuid-Amerika op de smalle landengte van Panama. Denali (Mount McKinley) in Alaska, oplopend tot 6.130 meter boven zeeniveau, is het hoogste punt van het continent, en Death Valley in Californië, op 86 meter onder zeeniveau, is het laagst. Noord-Amerika’s kustlijn van ongeveer 37.000 mijl (60.000 km) – de op een na langste van de continenten na Azië – is opmerkelijk voor het grote aantal inkepingen, vooral in de noordelijke helft.
Noord-Amerika
Continent: Noord-Amerika
De naam Amerika is afgeleid van die van de Italiaanse handelaar en navigator Amerigo Vespucci, een van de vroegste Europese ontdekkingsreizigers om de Nieuwe Wereld te bezoeken. Hoewel in eerste instantie de term Amerika alleen werd toegepast op de zuidelijke helft van het continent, werd de benaming al snel toegepast op de hele landmassa. Die delen die zich ten noorden van de landengte van Panama uitstrekten, werden Noord-Amerika genoemd en degenen die zich in het zuiden verbreedden, werden bekend als Zuid-Amerika. Volgens sommige autoriteiten begint Noord-Amerika niet op de landengte van Panama, maar aan de nauwste delen van Tehuantepec, met de tussenliggende regio Midden-Amerika. Volgens een dergelijke definitie moet een deel van Mexico worden opgenomen in Midden-Amerika, hoewel dat land voornamelijk in Noord-Amerika ligt. Om deze anomalie te verhelpen, kan geheel Mexico, samen met de Midden- en Zuid-Amerikaanse landen, ook worden gegroepeerd onder de naam Latijns-Amerika, waarbij de Verenigde Staten en Canada worden aangeduid als Anglo-Amerika. Deze culturele divisie is een zeer reële, maar Mexico en Midden-Amerika (inclusief het Caribisch gebied) zijn gebonden aan de rest van Noord-Amerika door sterke banden van fysieke geografie. Groenland is ook cultureel gescheiden van, maar fysiek dicht bij, Noord-Amerika. Sommige geografen kenmerken het gebied grofweg van de zuidelijke grens van de Verenigde Staten tot de noordgrens van Colombia als Midden-Amerika, dat verschilt van Midden-Amerika omdat het Mexico omvat. Sommige definities van Midden-Amerika omvatten ook de West-Indië.
Noord-Amerika bevat enkele van de oudste rotsen op aarde. De geologische structuur is opgebouwd rond een stabiel platform van Precambrische rots genaamd het Canadese schild (Laurentian). Aan het zuidoosten van het schild verrees de oude Appalachian Bergen; en in het westen ontstonden de jongere en aanzienlijk hogere Cordilleras, die bijna een derde van het landoppervlak van het continent beslaan. Tussen deze twee bergbanden liggen de over het algemeen vlakke gebieden van de Great Plains in het westen en de Central Lowlands in het oosten.
Het continent is rijkelijk bedeeld met natuurlijke hulpbronnen, waaronder grote minerale rijkdommen, uitgestrekte bossen, immense hoeveelheden zoet water en enkele van ‘s werelds meest vruchtbare bodems. Hierdoor is Noord-Amerika een van de meest economisch ontwikkelde regio’s ter wereld geworden en hebben de inwoners een hoge levensstandaard. Noord-Amerika heeft het hoogste gemiddelde inkomen per persoon van elk continent en een gemiddelde voedselinname per persoon die aanzienlijk groter is dan die van andere continenten. Hoewel het de thuisbasis is van minder dan 10 procent van de wereldbevolking, is het energieverbruik per hoofd van de bevolking bijna vier keer zo groot als het wereldgemiddelde.
Van de eerste bewoners van Noord-Amerika wordt aangenomen dat ze oude Aziatische volken waren die ooit vanuit Siberië naar Noord-Amerika migreerden tijdens de laatste glaciale opmars, bekend als de Wisconsin Glacial Stage, de meest recente grote divisie van het Pleistoceen Epoch (ongeveer 2,6 miljoen tot 11.700 jaar geleden) ). De afstammelingen van deze volken, de verschillende inheemse Amerikaanse en eskimo (inuit) groepen, zijn grotendeels verdrongen door mensen uit de oude wereld. Mensen van Europese afkomst vormen de grootste groep, gevolgd door die van Afrikaanse en Aziatische afkomst; daarnaast is er een grote groep Latijns-Amerikanen, die van gemengde Europese en Indiaanse afkomst zijn.