Ambassade van Nederland en België

Kijk voor vertrek altijd na in welke stad de Nederlandse of Belgische ambassade zit. Deze ambassades zijn het eerste aanspreekpunt voor mensen die in de problemen zitten.

Bellen vanuit het Buitenland

Voordat u vertrekt naar uw vakantieland wilt u weten of en hoe u daar zo goed en voordelig mogelijk kunt bellen. Hoe werkt Voicemail, SMS en Collect bellen in het buitenland? Wilt u een duidelijk overzicht, kijk dan op de site vakantie bellen

Contact met thuis

Mensen op reis die niet bereikbaar zijn, kunnen de thuisblijvers veel problemen bezorgen. Verdwijn daarom niet ‘spoorloos’ naar het buitenland. Als u naar een vaste plaats gaat, laat uw vakantieadres dan achter bij een aantal mensen.

Douanebeperkingen

Het in- en uitvoeren van goederen is aan regels gebonden. In alle landen van de Europese Unie zijn die regels gelijk, al hebben sommige landen afwijkende regels voor drank, sigaretten en parfum. Let dus goed zodat u bij de douane niet voor een verassing komt te staan.

Eigen veiligheid

Niemand wil het slachtoffer worden van criminelen of in aanvaring komen met lokale autoriteiten, politie, leger of douane. Houd je daarom aan bepaalde regels. Draag nooit opzichtig sieraden en horloges. Ook foto- en videocamera’s zou u in veel landen uit het zicht moeten houden.

Feestdagen

Kijk voordat u vertrekt of er in uw vakantieperiode feestdagen zijn. Elk land heeft zijn eigen feestdag. Zo komt u niet voor verassingen te staan als bijvoorbeeld alles dicht is.

Geldzaken

Op reis is contant geld nodig voor kleine uitgaven zoals consumpties en parkeergeld. Maar voor grotere uitgaven zijn andere betaalmiddelen als betaalpas, creditcard en travellerscheques vaak handiger en veiliger. In de meeste landen kan gewoon gepind worden.

Huis veilig achterlaten

Thuis alles geregeld? Neem voorzorgsmaatregelen voor je op reis gaat om diefstal, water-, brand- en andere schade te voorkomen.

Incheckbalies en inchecktijden

Inchecktijden zijn afhankelijk van uw bestemming. Twee uur voor bestemmingen binnen Europa, drie uur voor bestemmingen buiten Europa.

Kleding

Kleedt u naargelang de omstandigheden, maar bedek liever te veel dan te weinig. Vooral in tropische gebieden biedt alleen goed dekkende kleding enige bescherming tegen malariamuggen. Ook voor koude landen moet je goed nadenken over je kleding. Bijvoorbeeld IJsland. Kijk daarvoor op IJsland reisgids<.

Luchtvaartmaatschappijen

Er zijn honderden luchtvaartmaatschappijen. Elke maatschappij heeft een eigen balie op Schiphol. Kijk bij vragen altijd op hun site. Vind goedkope vliegtickets op : alle aanbiedingen van luchtvaartmaatschappijen.

Omgangsregels

Elk land heeft zijn eigen regels en gewoontes. Pas u hier gewoon op aan en toon respect.

Paspoort

Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart is nodig om te reizen in het buitenland. Het is dus niet toegestaan om in het buitenland te reizen met een verlopen reisdocument (paspoort of identiteitskaart). Ook als u het reisdocument gebruikt om u te legitimeren dient u een geldig reisdocument te tonen.

Reisdocumenten

Als u reist en verblijft in het buitenland, heeft u officiële documenten nodig. Niet alleen om de grens over te gaan, maar ook om u te kunnen identificeren. Neem altijd een kopie van u reisdocumenten mee.

Schiphol

Heel veel vakantievluchten vertrekken van de grootste luchthaven van Europa, Schiphol. Zorg dat u op tijd van huis gaat. U kunt met de auto en de borden “lang parkeren” aanhouden. U kunt ook met de trein. U stapt midden op Schiphol uit en het is maar een klein stukje lopen naar de incheckbalies. Tip: U kunt ook parkeren Schiphol vergelijken .. om te besparen op de parkeerkosten.

Ticket

Hoeveel u betaalt voor een ticket hangt af van hoe, wanneer en via welke maatschappij u boekt. U kunt boeken bij het reisbureau, telefonisch bij de maatschappijen zelf of via het internet. Ook kunt u een handig overzicht bekijken met aanbieders van diverse soorten diverse soorten vliegreizen Zoeken en vergelijken is dus de boodschap! Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor je ticket. geeft wel eens mooie aanbiedingen. En op kun je terecht voor het vergelijken van tickets en vakanties.

Verzekerd op reis

Dekken je lopende verzekeringen ook de gevolgen van schade als gevolg van ziekte, ongeval, overlijden, diefstal of verlies bij verblijf in het buitenland? Meestal zijn aanvullende verzekeringen noodzakelijk. Zorg voor je vertrekt dat alles in orde is.

Tolwegen

In Europa zijn er verschillende tolwegen te vinden. Tolwegen in Frankrijk? Bekijk de link.