Stedentrip Praag
Praag is de ideale locatie voor een bijzondere stedentrip of een heerlijk weekendje weg. De stad heeft zichzelf meerdere keren moeten uitvinden en de verschillende bouwstijlen die de stad door de eeuwen heen hebben beïnvloed, maken dat je je in een openluchttheater waant.
Weer in Praag
Praag ligt in een bekken van rivieren en ligt één van de droogste en meest warme gebieden van het land. In juli en augustus is het gemiddeld 19,5 graden met uitschieters tot 35 graden. Praag is berucht om de grote temperatuurswisselingen en in de winter kan het wel -20 graden worden.
Eerst vertellen je wat over de geschiedenis van Praag en daarna geven we wat opvallende wetenswaardigheden!
Geschiedenis Praag
Stichting
De geschiedenis van Praag omvat ruim duizend jaar. De bouw van de nederzetting Praag begon in de 9e eeuw na Christus met de bouw van de Praagse burcht. Dit zou Praag als de hoofdstad van Bohemen vestigen. Bohemen was een oude regio van Europa die het grootste deel van de moderne Tsjechische Republiek bedekte.
Middeleeuws Praag en Karel IV
Praag is waarschijnlijk de toeristische hotspot die het vandaag is vanwege de prachtige middeleeuwse gebouwen die nog steeds overal in de stad te vinden zijn. Praag wordt echt volwassen onder het bewind van Koning Karel IV
Karel stichtte een nieuwe universiteit en was betrokken bij de wederopbouw van het kasteel van Praag. Hij stond zo hoog in achting dat hij uiteindelijk werd verkozen als keizer van het Heilige Roomse Rijk. Zijn verkiezing tot keizer zorgde ervoor dat Praag kon blijven groeien tot een van de mooiste steden van Europa. Hij hield toezicht op een enorme hoeveelheid nieuwbouw, waardoor hij misschien wel de belangrijkste figuur in de geschiedenis van de stad is.
Vroeg-20e eeuw Praag
Er veranderde veel voor de stad aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, die het uiteenvallen van veel van de grote imperiums van Europa veroorzaakte. Voor de oorlog werd Praag beschouwd als een deel van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. De ineenstorting van dit rijk leidde tot de oprichting van de natie Tsjecho-Slowakije. Praag, als de belangrijkste stad in de regio, zou de hoofdstad zijn.
Tweede Wereldoorlog in Praag
De onafhankelijkheid van Tsjecho-Slowakije als land duurde slechts tot 1938. Nazi-Duitsland viel binnen en nam de leiding over Tsjecho-Slowakije in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de inwoners van Praag erg geleden onder de Duitse bezetting Vóór de oorlog had de stad een joodse bevolking van ongeveer 92.000 inwoners, die ongeveer 20% van de gehele bevolking van de stad omvatte. Na de Tweede Wereldoorlog bleven er slechts 15.000 over.
Sovjetunie
Toen de Tweede Wereldoorlog voorbij was, hield Tsjecho-Slowakije vrije verkiezingen in een poging een democratisch land te worden. Maar in 1948 steunde de Sovjetunie een communistische coup en werd Tsjecho-Slowakije een communistische staat.
In 1968 probeerde de Tsjechische regering zich los te maken van een aantal van deze beperkingen, in een poging tot hervorming die bekend werd als de Praagse Lente. Maar de Sovjets vielen snel het land binnen en verpletterden het verzet, en voorkwamen hervormingen.
Pas in 1989, na de val van de Berlijnse muur, werd de communistische dictatuur verbroken. De reeks protesten brak uit op dit moment en leidde tot de overgang van macht werd bekend als de fluwelen revolutie.
Opvallende feitjes Praag
- Zelfs als je nog nooit in Praag bent geweest, heb je waarschijnlijk wel gehoord van de beroemde astronomische klok. Er staat een exacte kopie in Seoul, Zuid-Korea in de populaire wijk Hongdae.
- Het zal je niet verbazen dat de lokale bevolking meer bier per hoofd van de bevolking drinkt dan welk ander land ter wereld. De inwoners van Praag leven immers in het huis van Pilsner. Oh, en voor het geval je je afvraagt, elke inwoner van Praag drinkt ongeveer 155 liter bier per jaar!
- Volgens de legende was Hitler van plan om de Joodse wijk in Praag te behouden in zijn pensioenplan. Vreemd misschien, maar de voormalige nazi-leider wilde zich in de stad vestigen en van het gebied een museum maken om de herinnering aan ‘de uitgedoofde race’ te bewaren …
Tips bezienswaardigheden Praag
Karelsbrug
Als je eenmaal een vliegticket hebt geboekt en in Praag bent, ontkom je bijna niet aan een wandeling over de Karelsbrug. De eerste steen werd gelegd in 1357 door Karel IV. Geniet van het prachtige uitzicht over de rivier de Vltava, de beelden aan de zijkanten of de straatartiesten die op de Karelsbrug staan.
KGB museum
Deze privécollectie een museum noemen is wellicht wat overdreven. Een bijzonder enthousiaste hobbyist toont zijn collectie, zingt Sovjet-liederen uit volle borst mee en maakt knalgeluiden wanneer hij oude wapens toont. Dit plaatje wordt vervolmaakt door borstbeelden van Stalin en Lenin.
De tour duurt ongeveer een uur en vindt op vaste tijden plaats.
Operatie Anthropoid
Op 27 mei 1942 werd Reichsprotektor Reinhard Heydrich neergeschoten door Tsjechische verzetsstrijders. Deze daad van verzet werd door de Duitse leiding vergolden op de burgerbevolking. Bezoek de beroemde bocht waar de SS- generaal werd doodgeschoten en reis vervolgens door naar de Heilige Cyrillus en Heilige Methodiuskerk om te zien waar de daders uiteindelijk zijn omgekomen in een vuurgevecht met het Duitse leger.
De bocht zelf is inmiddels onderdeel van een rondweg en behalve een informatiebord herinnert weinig aan dit historische feit. Mocht je een plek willen bezoeken waar weinig andere toeristen komen en willen stilstaan bij de geschiedenis dan is deze plek zeker een aanrader.
Restauranttips Praag
Onze vaste kenner van verschillende keukens heeft twee restaurant voor jou uitgelicht om heerlijk uit eten te gaan. Deze twee restaurants raden we je van harte aan!
Reizen en overnachting
De eerste tip: zoek incognito in Google. Jouw zoekgeschiedenis wordt namelijk gevolgd en leidt vaak tot prijsstijgingen wanneer je kijkt voor vluchten en overnachtingen. Incognito zoeken doe je als volgt: Ctrl + Shift +N.
Je kunt ervoor kiezen om in het centrum te overnachten. Het aanbod van hotels en hostels is ruim. Wil je wat geld uitsparen? Kies dan voor een hotel in een van de buitenwijken. Het openbaar vervoer is uitstekend, goedkoop en makkelijk te volgen. Je staat vrijwel altijd binnen 30 minuten in het centrum!
Weersverwachting Praag en wisselkoers
Klik hier voor de actuele weersverwachting in Praag. Tsjechië maakt onderdeel uit van de Eurozone. JEr wordt betaald met de Tsjechische Kroon dus kijk voor je op reis gaat even de wisselkoers na.