Vakantietips
Voor een paar ongelukkigen kan vakantie een beetje op die nare droom lijken waarin je door de gangen van je oude middelbare school loopt zonder kleren aan te hebben. Gemiste verbinding? Verloren reservering? Word wakker met deze vakantie tips vanuit gezond verstand.
Als we het hebben over ‘droomreizen’, bedoelen we de goede soort droom. Maar af en toe gaat een reis mis, soms als gevolg van slechte planning, soms alleen vanwege pech, en verandert in een nachtmerrie. Hier hebben we enkele van de veel voorkomende rampen en ongelukken opgesomd die relatief gemakkelijk kunnen worden afgewend of aangepakt. Goede reis!
1. GEANNULEERDE RESERVERING
Voor mij is een van die geweldige ‘ahhhh’-momenten in het reizen wanneer je door de voordeur naar de lobby van je hotel stapt en naar het bureau gaat om in te checken. Je krijgt te horen:”Sorry, ik heb geen reservering van u” kan een van de meest brutale reisnachtmerries zijn. Twee woorden: wees aardig. Vergeet niet dat baliemedewerker uw toegangspoort tot een comfortabel bed is. Nu zou het een goed moment zijn om die geprinte versie van je reservering te voor schijn te toveren (je hebt wel een afdruk van je reservering meegebracht, of niet?) Of bel Hotel Trivago of welke online boekingssite je ook hebt gebruikt. Het is waarschijnlijk een eenvoudig misverstand of een fout bij het invoeren van gegevens. Zo niet, en als het hotel volgeboekt is, vraag dan welke accommodaties beschikbaar zijn in naburige aangesloten hotels. (Dit is gemakkelijker wanneer je te maken hebt met een grote keten, maar zelfs kleinere hotels staan mogelijk in nauw contact met concurrenten in de buurt.) Als je op mij lijkt, zal deze situatie nooit gebeuren omdat je het hotel een paar dagen eerder hebt gebeld aankomst om uw reservering te bevestigen, en als je laat in de avond aankomt, laat je het weten, zodat er geen kans is dat ze je kamer weggeven.
2. VERLOREN PORTEFEUILLE
Voor ons allemaal levenslange consumenten, kan de verloren portemonnee de misselijkmakende reisnachtmerrie lijken, maar het is eigenlijk een van de gemakkelijkste om mee om te gaan als je je huiswerk hebt gedaan. Voordat je op vakantie gaat, moet je een back-up pinpas aanschaffen, een lijst met al je bank- en creditcardaccounts gegevens afdrukken, een foto van je paspoort maken en nooit al deze dingen in dezelfde tas meenemen. Ik denk dat je kunt zien waar ik naartoe ga: als je portemonnee wegvalt, heb je toegang tot contant geld, een lijst met accounts om te annuleren en een identiteitsbewijs om te bewijzen dat je jezelf bent in het geval dat je het moet vragen een familielid in de nederland via de bank geld te laten overmaken!
3. AUTO ONGEVAL
Dit kan elke keer als je achter het stuur van een gehuurde auto stapt gebeuren: wat gebeurt er als ik een ongeluk krijg? Ja, het kan een nare situatie zijn, vooral als je in het buitenland bent waar andere chauffeurs, politie en hulpverleners een andere taal spreken. Maar een beetje voorbereidend werk helpt: vraag het verhuurkantoor van tevoren wat je moet doen in het geval van een aanrijding of erger; vraag bij je autoverzekeringsbedrijf of je huurauto dekking heeft; leer de lokale gebruiken en regels van de weg. Als je een ongeluk krijgt, bel dan de politie, dien een politierapport in en ontvang de verzekeringsinformatie van iemand anders die bij het ongeval betrokken is geweest.
4. VERLOREN PASPOORT
Stop met wat je doet en maak een fotokopie van je paspoort. Schrijf nu op de fotokopie: veilig reizen! Bewaar de fotokopie en je rijbewijs of indentiteitskaart apart van je paspoort wanneer je op reis bent en zul je in staat zijn om de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade of het consulaat te vinden en indien nodig onmiddellijk een vervangend paspoort te bestellen. (Je kunt zelfs een noodpaspoort krijgen dat snel wordt gevolgd als je binnen 14 dagen moet vliegen.)
5. ERNSTIG LETSEL
Snel! Dekt je medische verzekering je als je je been breekt op een berg in Nepal? Als je het antwoord niet weet, bent je nog niet klaar om je paspoort gestempeld te krijgen! Zorg ervoor dat je je verzekering begrijpt – of verken een noodreisverzekering om ervoor te zorgen dat de rest van je leven niet betaalt voor die operaties in het buitenland. Als je gewond bent, kan je hotel en / of het plaatselijke consulaat of de ambassade je beste bron van aanbevelingen voor artsen zijn. Voor minder catastrofale verwondingen is een bescheiden EHBO-kit je beste reis-partner.
6. VERLOREN BAGAGE
Meer dan 2 miljoen tassen worden elk jaar verloren, beschadigd of gestolen. Of je tas nu niet juist getagged is, op het verkeerde vliegtuig zit of gewoon onbemind zit in een of andere verlaten hoek van de gate staan, het kan een serieuze golf van stress in de begintijd van je vakantie veroorzaken. Maar er zijn een paar stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je tas blijft waar hij hoort: schrijf je naam en adres niet alleen op een buitenlabel, maar ook in de zak; laat een kopie van je reisplan achter in de tas (in het geval dat de tas naar de verkeerde stad gaat, zal dit helpen om het snel naar de juiste plaats te krijgen); vroeg aankomen en je tas controleren aan de balie, niet aan de gate.
7. VERLOREN KIND
In tegenstelling tot de verloren portemonnee, die alleen de ultieme teleurstelling lijkt te zijn, is het verliezen van je kind in een paradijs, een promenade of waar dan ook echt een legitieme, angstaanjagende ramp. Maar voor de veiligheid van je kind en je eigen verstand, is kalm blijven en het inschakelen van de juiste hulp van autoriteiten je beste manier van handelen. Politieagenten hebben eerder met het missende-kind-scenario te maken gehad en zullen begrip tonen en behulpzaam zijn. En als je net als wij bent, hebt je die ochtend een foto van je kind gemaakt, zodat iedereen die je vraagt niet alleen de huidskleur en haarkleur van je kind kent, maar ook de exacte kleding die hij draagt. En je hebt je kind een ID-kaart verstrekt met je mobiele telefoonnummer – en je hebt gewezen op het politie- en beveiligingspersoneel dat je kind kan helpen je te vinden.
8. DE CEL IN IN HET BUITENLAND?
Damn! Was dat een gevangenisdeur die zojuist achter je dichtsloeg? In een ander land? Of je bent gearresteerd voor drugs (de meest voorkomende reden waarom Nederlanders in de stress overzees zijn), illegaal bezit van een oud stuk(sommige landen staan niemand toe het land te verlaten met een eeuwenoud artikel, zelfs als je het legaal gekocht hebt), of kauwgom (een van de redenen waarom ik Singapore nooit mag bezoeken, btw), moet je contact opnemen met het dichtstbijzijnde Nederlandse consulaat of de ambassade. Hoewel ze je niet zomaar uit de gevangenis kunnen halen – je bent onderworpen aan de wetten van een vreemd land – kunnen ze ervoor zorgen dat je rechten worden nageleefd en dat je een wettelijke vertegenwoordiging krijgt. Maar voordat je de Nederland verlaat, zorg er dan voor dat je de soms verbijsterende wetten begrijpt van het land dat je gaat bezoeken. Het bezit van voorgeschreven opioïden, het maken van foto’s van bepaalde gebouwen en andere schijnbaar goedaardige daden kunnen je in één klap in de cel doen belanden!
9. NATUURRAMP IN HET BUITENLAND
Oké, we weten allemaal dat het bezoeken van Los Angeles betekent dat je het risico loopt in een aardbeving te zijn, en dat tijdens het orkaanseizoen het Caribisch gebied niet moet gaan verkennen. Maar wat gebeurt er als je wordt verblind door een moeras, aardbeving, tsunami of overstroming? Het is vrij eenvoudig: houd je aan de plaatselijke autoriteiten (bijvoorbeeld, als ze je voorstellen om je hotel aan de oceaan te verlaten, wees dan niet een regering of die van lokale consulaten of ambassades, of via sociale media en e-mail met familie en vrienden in de Nederland, die misschien veel beter geïnformeerd zijn dan jij.
10. GEMISTE AANSLUITNG VLIEGVELD
Niemand wil dat hun vakantie wordt uitgesteld voordat het zelfs begint, maar vertragingen door het weer kunnen ertoe leiden d
at je aansluitende vluchten mist – en de luchtvaartmaatschappijen hebben geen wettelijke verplichting om je te laten overnachten of je een aanvullende maaltijd te geven als de vertraging was vanwege wat zij ‘daden van God’ noemen. Enkele manieren om je voor te bereiden op dit onaangename scenario: in de dagen voordat je vliegt, houd je de weersvoorspellingen bij voor je vertrekkende stad, bestemming en eventuele verbindingssteden; houdt een lijst bij van hotels in de buurt van die luchthavens; controleer je vlucht voordat je naar de luchthaven vertrekt. Oh, en breng chocolade mee. Veel chocolade. Waarom? Als je dat vreselijke nieuws krijgt dat je vlucht vertraagd is of als je je verbinding hebt gemist, willen we dat je de persoon in de rij aan de balie bent die geen zak is. Je gaat glimlache
n, oogcontact maken en de poortagent een reep chocola aanbieden. We kunnen niet garanderen dat het je naar het volgende vliegtuig brengt of naar een gratis hotelkamer, maar je bent mijlenver voor op de man die uit de slof schiet!
11. VERLOREN SPULLEN
Tot slot de laatste tip. Iets belangrijks in het vliegtuig achtergelaten? Het gebeurt de hele tijd, en de grote luchtvaartmaatschappijen hebben superefficiënte procedures om je zo snel mogelijk met je spullen te herenigen. Neem contact op met het kantoor van de bagageservice in je aankomende stad om te zien of het item meteen is verschenen. Zo niet, ga online om een rapport in te dienen. Normaal gesproken krijg je je spullen binnen een paar dagen over. We hopen dat deze vakantie tips van pas komen!