Virtual reality helpt Japanse ouderen de wereld rond te reizen

Reizend van de grachten van Venetië naar de Golden Gate Bridge in San Francisco, ziet een groep ouderen in Japan de wereld – zonder zelfs maar hun stoel te verlaten.
Het is allemaal te danken aan virtual reality en aan een team van de Universiteit van Tokyo.

Als therapeut reisde Kento Toshima de wereld rond om 360-graden video’s te maken om zijn oudere patiënten te laten zien. Zijn doel was om hen te helpen vreugde en motivatie in het leven te vinden, met behulp van VR-technologie zodat degenen die niet kunnen reizen hun reislust kunnen bevredigen en de wereld weer kunnen zien.

vr_virtual_reality_ouderen_japan_optimized

“Ze wilden nog meer plaatsen uit hun herinneringen zien, daarom voelde ik dat ik ze meer kon laten zien door virtual reality te gebruiken en ze [deze plaatsen] in 360 ° te laten zien”, zegt hij tegen CNN Travel. “Met VR kunnen ze rondkijken zoals ze willen en de beelden actief ervaren.”

mobiel_virtual_reality_smartphone_kasteel_uit_scherm_vr_virtual_reality

Toshima werkt nu als lid van het lab aan de Universiteit van Tokyo, onder leiding van docent en assistent-professor Atsushi Hiyama, wiens vakgebied zich richt op geron-informatica en informatie- en communicatietechnologie voor ouderen toepast.

Samen passen ze technologie, zoals VR, toe om de hyperoude samenleving van Japan te ondersteunen, terwijl ze ook actieve senioren leren om 360 ° -video’s van hun reizen te filmen en te bewerken om aan hun minder mobiele leeftijdsgenoten te geven. “90% van de mensen ouder dan 65 jaar is erg actief”, zegt Hiyama. ‘Ze hebben geen ondersteuning nodig om alleen te wonen. Voor actieve ouderen betekent dit dat ze meedoen in de samenleving.’

PS5 en virtual reality?

Rond kerst kunnen we nieuws over de PS5 verwachten en ook virtual reality zal hier onderdeel van uitmaken.

Sony heeft overduidelijk gemaakt dat het hard aan het pushen is voor Virtual Reality-gaming. De nieuwe PS5-controller zal VR-acceptatie onder gamers helpen stimuleren.

  • Sony heeft onlangs een controllerontwerp gepatenteerd dat eruitziet alsof het de nieuwe controller voor het PSVR 2-systeem is.
  • Als dit octrooi voor de PS5 is, zou dit erop kunnen wijzen dat Sony van plan is om VR hard te jagen in de volgende generatie.
  • Deze nieuwe controllers zullen de PS5 in lijn brengen met PC VR-hardware.