Wereldklok tijdzones in de hele wereld!

Wereldklok_Tijdzones_Wereldkaart_Landenoverzicht_alle_landeninformatie

De wereldklok is belangrijk om in de gaten te houden als je op reis gaat. Zodra je uit het vliegtuig stapt, moet je jezelf aanpassen aan de tijd in het land van bestemming. Dit kan soms enige dagen duren en er kan zelfs sprake zijn van een jetlag (waarover later meer).

Tijdzones, wereldklok

De wereldklok bestaat uit verschillende tijdzones in de wereld. Een tijdzone is een gebied in de wereld met dezelfde tijd. Toen de treinsporen over de hele wereld werden aangelegd en de radio i zwang kwam, ontstond er behoefte aan eenduidige tijden. Voor die tijd hield iedere plaats vast aan zijn eigen bepaalde tijd.

De tijdzones van de wereldklok zijn als volgt bepaald. Er is uitgegaan van 24 tijdzones, omdat de aarde in 24 uur om haar as draait. Men komt dan op 360° gedeeld door 24 uren, dat is 15°. Iedere tijdzone heeft dus een afmeting van 15°. Er zijn dus 24 tijdzones volgens de wereldklok met ieder een breedte van 15°. Doordat er in sommige landen gebruik wordt gemaakt van zomertijd en wintertijd kunnen deze verschillen soms wat uiteenlopen.

Het middelpunt, of de standaardtijd UTC (Coordinated Universal Time), ligt op de nulmeridiaan in het Engelse Greenwich. Vanuit hier is het in de andere tijdzones, afhankelijk van de afstand, vroeger of later. De tijdzones worden in het algemeen niet geheel bepaald door de meridianen, maar ze worden ook afgestemd op de landsgrenzen. Zo wordt er tegengegaan dat er (veel) verschillende tijden worden gehanteerd binnen één land.

Jetlag & wereldklok

Als je erg ver reist, kan je last hebben van een groot verschil in tijden van de wereldklok. Je reist per vliegtuig namelijk erg snel waardoor je binnen korte tijd opeens in een heel andere tijdzone terecht komt. Het menselijk lichaam kan hier best heftig op reageren; je hebt dan last van een jetlag (jet van vliegtuig en lag van achteropraken) of in het Nederlands een verstoring van het slaap-waakritme.

De symptomen van een jetlag zijn:

  • Vermoeidheid
  • Desoriëntatie
  • Concentratieproblemen
  • Uitdroging

Een jetlag kan tot wel vijf dagen duren. Vooral wanneer er oostwaarts wordt gereisd en je dus vooruit reist in de tijd, kan een jetlag erg heftig zijn.

Hoe kun je jezelf wapenen tegen een jetlag? Het is vrij moeilijk om een jetlag tegen te gaan als je toch een verre reis wilt maken. Het enige dat je kunt doen, is je bij aankomst zo snel en zo goed mogelijk aan te passen aan het ritme van de tijdzone waar je in beland bent. Ook wordt het vaak aangeraden om in het vliegtuig licht verteerbaar voedsel te eten.