Wisselkoersen zijn van belang als je gaat reizen. De wisselkoers geeft namelijk aan wat de munteenheid van het land waar je verblijft waard is. Simpel gezegd: de wisselkoers is de waarde van een bepaalde munt weergegeven in een andere munt. Zo kom je bijvoorbeeld te weten hoeveel euro een Australische dollar waard is.

Wisselkoersen zijn niet alleen van belang voor toeristen en reizigers, maar ook voor internationale handelaars en de staat van de economie zijn de wisselkoersen van essentieel belang.

Economie & wisselkoersen

De staat van de economie in een land is van invloed op de wisselkoersen van de nationale munteenheid en andersom. De wisselkoers van een munt daalt (depreciatie) wanneer er minder vraag is naar het geld, dan het aanbod ervan. De wisselkoers stijgt (appreciatie) als er sprake is van schaarste: er is veel vraag naar valuta, maar niet genoeg aanbod om aan de vraag te voldoen.

Risico’s geld wisselen

Als je eenmaal in het land van bestemming bent aangekomen, kun je (meestal) alleen nog maar betalen met de nationale munteenheid. Wat veel mensen dan doen is het geld wisselen bij zogenaamde wisselkantoren in het land zelf, maar je kunt ook bij de bank geld opnemen of nog thuis in Nederland alvast geld wisselen. Wat is nu de beste optie om verstandig om te gaan met de wisselkoers?

Geld wisselen in Nederland kan gewoon bij de bank. Vergeet niet dat sommige valuta niet standaard aanwezig zijn bij de bank. Als je een munteenheid nodig hebt, waar niet veel vraag naar is dan kan het even duren. Meestal moet je bij je bank een grote hoeveelheid van het geld afnemen. Als je er geen problemen mee hebt om met veel geld op zak naar het land te reizen, is dit een goede optie. Je loopt dat echter wel het risico om beroofd te worden van een flinke geldsom.

Het wisselen van geld bij wisselkantoren in het buitenland wordt over het algemeen afgeraden, omdat hier veel met de wisselkoersen gesjoemeld wordt. We raden je aan om het geld op te nemen bij pinautomaten in het land van bestemming of geld te wisselen bij de balie van een bank in het land. Zo ga je verstandig en veilig om met de wisselkoers.

Kijk hiernaast voor de actuele wisselkoersen.