Werelddeel Zuid-Amerika
Oppervlakte van Zuid-Amerika: 6.888.000 (mi²) / 17.840.000 (km²)
Bevolking van Zuid-Amerika: 427.430.043 (2016)
Grootste stad van Zuid-Amerika: São Paulo, Brazilië 21.800.000 (2014)
Zuid-Amerika is het vierde grootste continent ter wereld en beslaat een oppervlakte van 6,89 miljoen vierkante mijl. Het continent bestaat uit 12 soevereine landen: Colombia, Bolivia, Argentinië, Chili, Peru, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Venezuela, Guyana, Suriname en Ecuador.
Zuid-Afrika Algemene informatie
Zuid-Amerika, de op drie na grootste van de continenten ter wereld. Het is het zuidelijke deel van de landmassa die over het algemeen wordt aangeduid als de Nieuwe Wereld, het westelijk halfrond, of eenvoudigweg de Amerika’s. Het continent is compact en grofweg driehoekig van vorm, breed in het noorden en taps toelopend naar een punt – Kaap Hoorn, Chili – in het zuiden.
Zuid-Amerika wordt begrensd door de Caribische Zee in het noordwesten en noorden, de Atlantische Oceaan in het noordoosten, oosten en zuidoosten, en de Stille Oceaan in het westen. In het noordwesten wordt het verbonden met Noord-Amerika door de landengte van Panama, een landbrug versmalt tot ongeveer 80 kilometer op een gegeven moment. Drake Passage, ten zuiden van Kaap Hoorn, scheidt Zuid-Amerika van Antarctica.
Relatief weinig eilanden omringen het continent, behalve in het zuiden. Deze omvatten de met ijs bedekte kustarchipels van Argentinië en Chili. De Falkland-eilanden (Malvinas) liggen ten oosten van het zuiden van Argentinië. In het noorden strekken de West-Indië zich uit van Trinidad tot Florida, maar die eilanden worden meestal geassocieerd met Noord-Amerika. Van de rest zijn de meeste kleine oceanische eilanden voor de kust van Zuid-Amerika, inclusief de Galapagos-eilanden, Ecuador, in de Stille Oceaan.
Zuid-Amerika heeft een totale oppervlakte van ongeveer 6.878.000 vierkante mijl (17.814.000 vierkante kilometer), of ongeveer een achtste van het landoppervlak van de aarde. De grootste noord-zuid-reikwijdte is ongeveer 4700 mijl, van Point Gallinas, Colombia, tot Cape Horn, terwijl de grootste oost-west-afstand zo’n 3.300 mijl is, van Cape Branco, Brazilië, naar Point Pariñas, Peru. Op 22.831 voet (6.959 meter) boven de zeespiegel, is de berg Aconcagua, in Argentinië, vlak bij de grens met Chili, niet alleen het hoogste punt van het continent, maar ook het hoogste punt van het westelijk halfrond. Het schiereiland Valdés, aan de zuidoostelijke kust van Argentinië, bevat het laagste punt, op 40 meter onder zeeniveau. Wat het gebied betreft, is de kustlijn van het continent – zo’n 18600 mijl lang – uitzonderlijk kort.
De naam Amerika is afgeleid van die van de Italiaanse navigator Amerigo Vespucci, een van de vroegste Europese ontdekkingsreizigers van de Nieuwe Wereld. De term Amerika was oorspronkelijk alleen van toepassing op Zuid-Amerika, maar de aanduiding werd al snel toegepast op de hele landmassa. Omdat Mexico en Midden-Amerika een Iberisch erfgoed delen met bijna heel Zuid-Amerika, is deze hele regio vaak gegroepeerd onder de naam Latijns-Amerika.