Landeninfo China
China is ‘s werelds meest bevolkte land. Het heeft een continue cultuur die bijna 4000 jaar teruggaat en heeft veel van de fundamenten van de moderne wereld voortgebracht.
De Volksrepubliek China werd gesticht in 1949 nadat de Communistische Partij de nationalistische Kuomintang had verslagen, die zich terugtrok naar Taiwan en twee rivaliserende Chinese staten creëerde – de Volksrepubliek op het vasteland en de Republiek China op basis van Taiwan.
Na tientallen jaren te hebben stilgestaan onder het rigide totalitaire socialisme van oprichter Mao Zedong, hervormde China zijn economie volgens gedeeltelijk kapitalistische lijnen om het tot een van ‘s werelds snelstgroeiende en tevens leidende exporteur te maken. China is nu een belangrijke buitenlandse investeerder en volgt een steeds assertiever buitenlands en defensiebeleid.
Maar de economische verandering is niet geëvenaard door politieke hervormingen en de Communistische Partij houdt een stevige greep op het politieke leven en een groot deel van de samenleving.
Hoofdstad China: Beijing
Beijing, wat “noordelijke hoofdstad” betekent, is de hoofdstad van de Volksrepubliek China en een van de meest dichtbevolkte steden ter wereld.
Beijing is de tweede grootste Chinese stad door de stedelijke bevolking na Shanghai – de telling van 2010 onthulde dat de officiële totale bevolking in Beijing 19.612.368 bedroeg – en is het politieke, culturele en educatieve centrum van de natie van China. De Beijing Capital International Airport is de op een na drukste ter wereld voor passagiersverkeer.
De geschiedenis van de stad gaat terug tot drie millennia. Als laatste van de vier grote oude hoofdsteden van China is Beijing het grootste deel van de afgelopen acht eeuwen het politieke centrum van het land geweest.
De stad is beroemd om zijn weelderige paleizen, tempels, tuinen, graven, muren en poorten en zijn kunstschatten en universiteiten hebben het tot het hart van cultuur en kunst in China gemaakt. Weinig steden ter wereld zijn de politieke en culturele kern van een gebied geweest dat zo lang zo immens was.
Beijing is uniek in de meeste grote steden van China, omdat het tegelijkertijd de kenmerken van oud en nieuw China laat zien. Het eerste facet is niet alleen zichtbaar in de zeer talrijke historische monumenten van de stad, maar ook in de typische oude stadsdelen “Hutong” die nog steeds erg groot zijn.
De snel bewegende moderne metropool komt in zicht tijdens een wandeling in het Guomao-gebied in het Chaoyang-district, het centrale zakendistrict van Beijing en langs Dongdaqiao Road of Jianguo Avenue.
Reizen in de metropool Beijing
Beijing beschikt over 6 luchthavens. De primaire luchthaven van Beijing is de Beijing Capital International Airport ongeveer 20 kilometer ten noordoosten van het stadscentrum. Andere luchthavens in de stad zijn Liangxiang, Nanyuan, Xijiao, Shahe en Badaling.
Deze luchthavens zijn hoofdzakelijk voor militair gebruik en zijn minder bekend bij het publiek. Nanyuan fungeert als hub voor slechts één passagiersluchtvaartmaatschappij. Een tweede internationale luchthaven, Beijing Daxing International Airport genaamd, wordt momenteel gebouwd in Daxing District en zal naar verwachting in 2017 worden geopend
Beijing fungeert als een groot spoorwegbrandpunt in het Chinese spoorwegnet. De belangrijkste treinstations van de stad zijn het treinstation van Beijing, het treinstation Beijing West en het treinstation Beijing Zuid.
De Beijing Subway is het op een na langste metrosysteem ter wereld en er zijn bijna 1.000 openbare bus- en trolleybuslijnen in de stad, waaronder vier snelle buslijnen. Bovendien circuleren de hele dag en nacht talloze taxi’s in de stad.
Beijing staat al lang bekend om het aantal fietsen in de straten. Hoewel door de toename van het motorverkeer het fietsgebruik is afgenomen, zijn fietsen nog steeds een belangrijke vorm van lokaal vervoer. Op de meeste wegen in de stad zijn grote aantallen fietsers te zien en de meeste hoofdwegen hebben speciale fietspaden.
Interessante dingen om te doen in de hoofdstad van China
In het historische hart van Beijing ligt de Verboden Stad, het enorme paleiscomplex waar de keizers van de dynastieën Ming en Qing woonden; de Verboden Stad herbergt het Paleismuseum.
Rond de Verboden Stad liggen verschillende voormalige keizerlijke tuinen, parken en natuurgebieden, met name Beihai, Shichahai, Zhongnanhai, Jingshan en Zhongshan. Deze plaatsen, met name het Beihai-park, worden beschreven als meesterwerken van de Chinese tuinkunst en zijn populaire toeristische bestemmingen met opmerkelijk historisch belang.
Vanaf het Tiananmen-plein, recht tegenover de Verboden Stad, zijn er verschillende opmerkelijke sites, zoals het Tiananmen, Qianmen, de Grote Hal van het Volk, het Nationaal Museum van China, het Monument voor de Volkshelden en het Mausoleum van Mao Zedong . Het zomerpaleis en het oude zomerpaleis liggen beide in het westelijke deel van de stad. Een van de bekendste religieuze plaatsen in de stad is de Tempel van de Hemel (Tiantan), gelegen in het zuidoosten van Beijing, een UNESCO-werelderfgoed, waar keizers van de dynastieën Ming en Qing voorgoed bezoeken brachten voor jaarlijkse ceremonies van gebeden naar de hemel oogst.
In het noorden van de stad bevindt zich de Tempel van de Aarde (Ditan), terwijl de Tempel van de Zon (Ritan) en de Tempel van de Maan (Yuetan) respectievelijk in de oostelijke en westelijke stedelijke gebieden liggen.
Andere bekende tempelsites zijn de Dongyue-tempel, de Tanzhe-tempel, de Miaoying-tempel, de White Cloud-tempel, de Yonghe-tempel, de Fayuan-tempel, de Wanshou-tempel en de Big Bell-tempel. De stad heeft ook een eigen Confucius-tempel en een Guozijian of keizerlijke academie.
De kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis, gebouwd in 1605, is de oudste katholieke kerk in Beijing. De Niujie-moskee is de oudste moskee in Beijing, met een geschiedenis die meer dan duizend jaar teruggaat.
Beijing bevat verschillende goed bewaarde pagodes en stenen pagodes, zoals de torenhoge Pagode van de Tianning-tempel en de Pagode van de Cishou-tempel. Historisch opmerkelijke stenen bruggen zijn de 12e-eeuwse Lugou-brug, de 17e-eeuwse Baliqiao-brug en de 18e-eeuwse Jade Belt Bridge. Het Beijing Ancient Observatory toont pre-telescopische bollen die teruggaan tot de dynastieën Ming en Qing.
De geurige heuvels (Xiangshan) is een populair schilderachtig openbaar park dat bestaat uit natuurlijk aangelegde gebieden en traditionele en culturele overblijfselen. De botanische tuin van Beijing vertoont meer dan 6000 soorten planten. De parken Taoranting, Longtan, Chaoyang, Haidian, Milu Yuan en Zizhu Yuan zijn enkele van de opmerkelijke recreatieparken in de stad. De dierentuin van Beijing is een centrum voor zoölogisch onderzoek dat ook zeldzame dieren uit verschillende continenten bevat, waaronder de Chinese reuzenpanda.
Er zijn meer dan honderd musea in Beijing. Naast het Paleismuseum in de Verboden Stad en het Nationale Museum van China, omvatten andere belangrijke musea het Nationale Kunstmuseum van China, het Capital Museum, het Beijing Art Museum, het Militaire Museum van de Chinese Volksrevolutie, het Geologisch Museum van China, het Natuurhistorisch Museum van Peking en het Paleozoological Museum of China.
Gelegen aan de rand van het stedelijke Beijing, maar binnen de gemeente bevinden zich de dertien graven van de Ming-dynastie, de weelderige begraafplaatsen van dertien Ming-keizers, die zijn aangewezen als onderdeel van de keizerlijke graftombes van de UNESCO-werelderfgoedlocatie en de Qing-dynastieën . De archeologische Peking Man-site in Zhoukoudian is een andere werelderfgoedsite in de gemeente met een schat aan ontdekkingen, waaronder een van de eerste exemplaren van Homo erectus en een verzameling botten van de gigantische hyena Pachycrocuta brevirostris.
Er zijn bovendien verschillende delen van de UNESCO-werelderfgoed Grote Muur van China, met name Badaling, Jinshanling, Simatai en Mutianyu.
Wangfujing Dajie gelegen Oost-Tiananmen deur; Wangfujing Street dateert van 500 jaar en is een zeer geanimeerde commerciële slagader.
Qianmen is de oudste winkelstraat van Beijing sinds het begin van de Ming-dynastie en is begaafd door honderd winkels met een grote verscheidenheid aan goederen. Xidan bevindt zich West Tiananmen deur; deze wijk bestaat uit de straten Xuanwumennei Dajie en Xidan Beidajie.
Liulichang Street strekt zich uit over 750m; de traditionele Chinese architectuurwinkels verkopen voornamelijk oude boeken, antiek, prenten, kalligrafie, schilderijen, kunst en ambachtelijke artikelen, etc. Xiushui Jie Market is te vinden in een smal straatje van het Ritan Embassy Quarter en omvat 400 kleding en kunst- en ambachtstallen.
ALGEMENE LANDENINFO CHINA
Officiële naam China: Volksrepubliek China
(Zhonghua Renmin Gongheguo)
Ligging China: Oost-Azië.
Grenst aan Noord-Korea, Vietnam, de Oost-Chinese Zee, de Koreaanse Baai, de Gele Zee en de Zuid-Chinese Zee.
Hoofdstad China: Beijing (Peking)
Oppervlakte China: 9.596.961 km²
Staatsvorm China: socialistische republiek (eenpartijstaat)
Aantal Inwoners China: 1.261.832.482
(China is voorlopig het enige land ter wereld dat meer dan een miljard inwoners telt, al komt India aardig in de buurt.)
Bevolking China:
92% van de bevolking bestaat uit Han-Chinezen. De overige 8 % zijn Chuang, Hui, Uigir, Yi, Miao, Mangchu, Tibetanen, Mongolen, Ruyi en Koreanen. Zo’n 67 miljoen inwoners zijn nog goed voor 55 andere etnische groepen.
Talen China:
Chinees : Mandarijns (standaard Chinees of de taal die in Beijing gesproken wordt), Yue (Kantonees), Wu (de taal die in Shanghai gesproken wordt), Fuzhou, Hokkien, Hakka en talen die door minderheden gesproken worden.
Religies China:
China is officieel een staat van atheisten. Toch gelooft zowat één vijfde van de bevolking in het confucionisme. Er is ook taoïsme, boedhisme, islam en christendom.
Munt China:
De Yuan (Y) is onderverdeeld in 10 Jino en 100 Fen.
REISDOCUMENTEN
Paspoort en visum zijn verplicht. Visum aanvragen?
Vaccinatie China
GEZONDHEID CHINA:
Vaccinatie tegen gele koorts is enkel verplicht voor reizigers die uit een land komen met een risico op gele koorts.
Vaccinatie is aanbevolen voor hepatitis a en b en polio.
Er is enig risico voor buiktyfus.
In sommige streken van China en in bepaalde omstandigheden is medicatie tegen malaria aanbevolen.
Kijk ALTIJD voor de ACTUELE vaccinaties per land.
KLIMAAT CHINA
In het noordelijk gedeelte van China zijn de winters koud en zeer droog. De temperaturen liggen doorgaans rond de 10°C en een gure ijskoude wind uit het noorden doet het nog kouder aanvoelen. Vanaf maart gaat de temperatuur geleidelijk omhoog tot gemiddeld 20°C in de lente (mei-juni). Vanaf juli en augustus wordt het drukkend warm met temperaturen van 30°C of meer en een hoge vochtigheid. Vanaf begin september zakt de temperatuur tot waarden rond 25°C zodat het overdag nog redelijk warm is, maar ‘s avonds wordt het aanmerkelijk koeler. Na half oktober komt de temperatuur overdag gewoonlijk niet boven de 15°C.
In de zuidelijke helft van China zijn de verschillen in temperatuur minder groot. De zomers zijn iets warmer dan in de noordelijke helft, maar in Guangzhou wordt het zelfs in de winter zelden kouder dan 10°C. Wanneer u dus in de lente of in de herfst gaat, is het verstandig een trui of vest mee te nemen. Wat u zeker nodig zult hebben, zijn goede wandelschoenen. In juni en augustus valt in China de meeste regen. Gewoonlijk is het droog tot in de late middag, waarna het twee uur lang onafgebroken kan stortregenen. Een opvouwbare paraplu is dan aan te bevelen. In Zuid-China, vooral rond Guilin, zijn mei en juni de maanden waarin de meeste regen valt.
Bevolking
Waarschijnlijk is de enige identificeerbare eigenschap van China voor de rest van de wereld de grootte van zijn bevolking. Ongeveer een vijfde van de mensheid heeft de Chinese nationaliteit. De overgrote meerderheid van de bevolking is Chinees (Han), en daarom wordt China vaak gekenmerkt als een etnisch homogeen land, maar slechts een paar landen hebben een zo breed mogelijke verscheidenheid aan inheemse volkeren als China. Zelfs onder de Han zijn er culturele en taalkundige verschillen tussen regio’s; bijvoorbeeld, het enige punt van linguïstische gemeenschappelijkheid tussen twee individuen uit verschillende delen van China kan de geschreven Chinese taal zijn. Omdat de Chinese bevolking zo enorm is, wordt de bevolkingsdichtheid van het land ook vaak als uniform hoog beschouwd, maar grote delen van China zijn onbewoond of dunbevolkt.
Geschiedenis China
Met meer dan 4000 jaar geschiedenis is China een van de weinige bestaande landen die ook economisch en cultureel bloeiden in de vroegste stadia van de wereldbeschaving. Inderdaad, ondanks de politieke en sociale omwentelingen die het land vaak hebben geteisterd, is China uniek in alle landen in zijn lange levensduur en veerkracht als een afzonderlijke politiek-culturele eenheid. Een groot deel van de culturele ontwikkeling in China is bereikt met relatief weinig invloeden van buitenaf, de introductie van het Boeddhisme uit India vormt een grote uitzondering. Zelfs toen het land door dergelijke “barbaarse” volkeren werd gepenetreerd als de Manchu, raakten deze groepen al snel grotendeels verzonken in het weefsel van de Han-Chinese cultuur.
Deze relatieve isolatie van de buitenwereld maakte door de eeuwen heen de bloei en verfijning van de Chinese cultuur mogelijk, maar het liet China ook slecht voorbereid om met die wereld om te gaan, toen het vanaf het midden van de 19e eeuw geconfronteerd werd met technologisch superieure buitenlandse landen. . Er volgde een eeuw van achteruitgang en achteruitgang, toen China zich relatief hulpeloos bevond in het licht van een buitenlandse aanval. Het trauma van deze externe uitdaging werd de katalysator voor een revolutie die begon in het begin van de 20e eeuw tegen het oude regime en culmineerde in de oprichting van een communistische regering in 1949. Deze gebeurtenis veranderde de mondiale politieke geografie, en China is sindsdien gaan ranken de meest invloedrijke landen ter wereld.
Centraal in China’s langdurige identiteit als een unitair land is de provincie, of sheng (“secretariaat”). De provincies zijn in hun huidige vorm traceerbaar tot de Tang-dynastie (618-907 AD). Door de eeuwen heen hebben provincies aan belang gewonnen als centra van politieke en economische autoriteit en werden ze steeds meer de focus van regionale identificatie en loyaliteit. Provinciale macht bereikte zijn hoogtepunt in de eerste twee decennia van de 20e eeuw, maar sinds de oprichting van de Volksrepubliek is die macht beknot door een sterke centrale leiding in Beijing. Niettemin, terwijl de Chinese staat unitair in vorm is gebleven, dicteren de enorme omvang en bevolking van de Chinese provincies – die vergelijkbaar zijn met grote en middelgrote landen – hun aanhoudend belang als een niveau van subnationaal bestuur.