midden oosten header

Midden-Oosten, de landen rond de zuidelijke en oostelijke kust van de Middellandse Zee, die zich uitstrekken van Marokko tot het Arabische schiereiland en Iran en, volgens sommige definities, soms daarbuiten. Het centrale deel van dit algemene gebied heette vroeger het Nabije Oosten, een naam die het werd gegeven door enkele van de eerste moderne westerse geografen en historici, die de neiging hadden om wat zij het Oosten noemden, in drie regio’s te verdelen. Nabije Oosten toegepast op de regio het dichtst bij Europa, die zich uitstrekt van de Middellandse Zee tot de Perzische Golf; Midden-Oosten, van de Perzische Golf tot Zuidoost-Azië; en het Verre Oosten, die regio’s met uitzicht op de Stille Oceaan.

De verandering in gebruik begon zich vóór de Tweede Wereldoorlog te ontwikkelen en werd meestal bevestigd tijdens die oorlog, toen de term Midden-Oosten aan het Britse militaire commando in Egypte werd gegeven. Tegen het midden van de 20e eeuw omvatte een gemeenschappelijke definitie van het Midden-Oosten de staten of gebieden van Turkije, Cyprus, Syrië, Libanon, Irak, Iran, Israël, de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook, Jordanië, Egypte, Sudan, Libië en de verschillende staten en territoria van Arabië (Saoedi-Arabië, Koeweit, Jemen, Oman, Bahrein, Qatar en de Trucial States, of Trucial Oman [nu Verenigde Arabische Emiraten]). Latere gebeurtenissen hebben ertoe geleid dat het aantal landen dat in de definitie is opgenomen, veelvuldig wordt gebruikt. De drie Noord-Afrikaanse landen Tunesië, Algerije en Marokko zijn nauw verbonden in sentiment en buitenlands beleid met de Arabische staten. Bovendien vereisen geografische factoren vaak dat staatslieden en anderen rekening houden met Afghanistan en Pakistan in verband met de zaken van het Midden-Oosten.

Af en toe wordt Griekenland opgenomen in het kompas van het Midden-Oosten omdat de vraag in het Midden-Oosten (toen het Nabije Oosten) in zijn moderne vorm voor het eerst duidelijk werd toen de Grieken in opstand kwamen om hun onafhankelijkheid van het Ottomaanse Rijk in 1821 te laten gelden (zie de Oostelijke vraag) . Turkije en Griekenland, samen met de overwegend Arabisch sprekende landen rond het oostelijke uiteinde van de Middellandse Zee, stonden vroeger ook bekend als de Levant.

Het gebruik van de term Midden-Oosten blijft echter onrustig en sommige agentschappen (met name het State Department van de Verenigde Staten en bepaalde organen van de Verenigde Naties) hanteren nog steeds de term Near East.

vlag map jordanie