Denemarken

Reizen in Denemarken

Dit juweeltje van een land in Noord-Europa smeekt je om de hyggesfeer, eindeloze fietspaden, prachtige kastelen en kilometerslange kustlijn te komen ontdekken.

Het ene moment slenter je door de geplaveide straten van Kopenhagen, terwijl je de funky Scandinavische stijl in je opneemt, en het volgende moment lig je op het strand op het eiland Bornholm. Voel je dat je wandelschoenen zin hebben in avontuur? Trek ze aan en ga op pad door de wilde heidevelden, bossen en glooiende heuvels van Denemarken. Vergeet niet onderweg rød pølser hotdogs bij te tanken!

Als de dag voorbij is, kun je gezellig bij het vuur zitten met een Deens gebakje (zo boterachtig, zo heerlijk!) En een pint lokaal brouwsel. Maar pas op: als je eenmaal de moeiteloze coolheid van Denemarken hebt geproefd, wil je misschien nooit meer weg! Er staat altijd iets spannends te wachten om de volgende hoek, van foodfestivals en Vikingfeesten tot eilandhoppende excursies en rondvaarten door de grachten. Eén ding is zeker: Denemarken zal je hart stelen. Waar wacht je op? Dit Scandinavische paradijs wacht op je!

Praktische landeninformatie over Denemarken

Officiële naam: Koninkrijk Denemarken
Locatie: Noord-Europa
Hoofdstad: Kopenhagen
Regeringsvorm: Constitutionele monarchie
Aantal inwoners: 5,8 miljoen
Etnische samenstelling: Scandinavisch (voornamelijk Deens) 88%, overige 12% (inclusief Duits, Faeröers, Groenlands en IJslands)
Talen: Deens
Religies: Evangelisch-Luthers (officieel) 74%, andere christenen 4%, moslim 3%, andere 2%, geen 17%
Valuta: Deense kroon (DKK)

kliffen in Denemarken

Klimaat

Denemarken heeft vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Maar met al die kustlijn aan de Noordzee, wees voorbereid op winderig en nat weer het hele jaar door, schat!

De zomer begint van juni tot augustus met temperaturen in de jaren 60 en lage jaren 70. Pak echter lagen in, want die oceaanwinden kunnen fris worden!

De herfst houdt de zaken mild van september tot november, terwijl van december tot februari de winter zich aandient met temperaturen onder het vriespunt en dagen met sneeuw.

Maart tot mei brengt bloeiende lentebloemen en temperaturen die teruggaan naar de jaren 50. Het maakt niet uit wanneer je op bezoek komt, neem altijd een regenjas en een warme trui mee – het Deense klimaat houdt je scherp!

Beste reistijd

Als je van lange zomerdagen en strandgevoelens houdt, mik dan op juli en augustus, wanneer de temperaturen het warmst zijn. Maar wees voorbereid op de strijd tegen de menigte! Voor sightseeing zonder hordes is september een uitstekende keuze, met mild weer en lagere prijzen.

Kerstmarkten en fonkelende lichtjes maken december helemaal hygge, terwijl Kopenhagen in de lente verandert in een mooi pastelparadijs. Of omarm Denemarken in zijn winterwonderland in januari en februari – kleed je aan voor magische sneeuwervaringen tussen warme kopjes gløgg!

Wanneer je maar wilt, Denemarken oogt schitterend. Pak gewoon dienovereenkomstig in en bereid je voor om verliefd te worden op deze charmeur.

Vaccinatie advies voor Denemarken

Het land van Lego en drop is kil als het gaat om de benodigde vaccinaties. Tenzij je uit een gele koortsgebied komt, kun je de gebruikelijke reisfoto’s overslaan.

Maar zorg ervoor dat jouw routinematige boosters zoals tetanus, difterie, mazelen en polio up-to-date zijn. Hepatitis A en B-, hondsdolheid-, tyfus- en meningitisvaccins zijn niet verplicht, maar wel aanbevolen als je buitenavonturen of langere verblijven plant.

En vergeet niet alle recepten en vrij verkrijgbare medicijnen mee te nemen die je nodig heeft, want apotheken kunnen prijzig zijn. Nu heb je de middelen om gezond en gelukkig te blijven terwijl je hyggeert in Denemarken!

Visum en reisdocumenten vereist voor Denemarken

Als vrienden van het Schengengebied staan Denemarken en Nederland elkaars burgers toe de grens vrijelijk over te steken met alleen een geldig paspoort of nationale identiteitskaart. Geen stickers, geen postzegels, geen visa nodig! De enige uitzondering is als je van plan bent om voor langere tijd in Denemarken te wonen, studeren of werken in plaats van alleen op vakantie te gaan.

Dan moet je zich binnen 90 dagen na aankomst als inwoner registreren en een reanimatienummer verkrijgen. Maar voor korte uitstapjes kun je meteen naar binnen komen met je Nederlandse documenten en je Deense avontuur beginnen! Pak je koffers, pak je paspoorten en bereid je voor om verliefd te worden op de sprookjesachtige charme van Denemarken!