Jordanië

Legenda:

Reizen in Jordanië

Jordanië, een land dat het zand van de tijd overbrugt met de hartslag van de moderne tijd, nodigt reizigers uit om zijn rijke scala aan geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid te verkennen. Hier kerft de oude stad Petra, een van de nieuwe zeven wereldwonderen, zijn mystiek in de rozerode bergen en vertelt verhalen over beschavingen uit lang vervlogen tijden. Van de spookachtige uitgestrektheid van de Wadi Rum-woestijn, waar de sterren de nachtelijke hemel verlichten, tot de verjongende wateren van de Dode Zee: Jordanië is een land van contrasten en ontdekkingen.

Ervaar de warmte van de Jordaanse gastvrijheid op bruisende markten en rustige bedoeïenenkampen, waar de tradities uit het verleden deel uitmaken van het dagelijks leven. Duik in de Rode Zee bij Aqaba, de thuisbasis van levendige koraalriffen en zeeleven. De hoofdstad Amman biedt een mix van oude ruïnes en moderne cultuur, met musea, galerijen en cafés. De Jordaanse keuken, een smaakvolle mix van het beste uit de regio, belooft bij elk gerecht een culinair avontuur. Klaar om te beginnen aan een reis waarin de geschiedenis tot leven komt en elke zonsondergang een nieuw meesterwerk schildert? Jordan verwelkomt je met open armen en een hart vol verhalen.

Praktische landeninformatie over Jordanië

Officiële naam: Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië
Locatie: Midden-Oosten, begrensd door Saoedi-Arabië, Irak, Syrië, Israël en Palestina
Hoofdstad: Amman
Regeringsvorm: Constitutionele monarchie
Aantal inwoners: Ongeveer 10 miljoen
Etnische samenstelling: overwegend Arabisch, met kleine minderheidsgroepen
Talen: Arabisch (officieel), Engels, algemeen begrepen onder de hogere en middenklasse
Religies: overwegend soennitische moslims, met christelijke en andere religieuze minderheden
Valuta: Jordaanse dinar (JOD)

Wadi Rum

Klimaat

Jordanië beschikt over een mix van mediterrane en droge woestijnklimaten. Het land kent warme, droge zomers en milde, natte winters, vooral in de westelijke delen waar het grootste deel van de bevolking woont. De woestijngebieden, waaronder Wadi Rum, kennen extreme temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. De lente (maart tot mei) en de herfst (september tot november) zijn de prettigste tijden om te bezoeken, met gematigde temperaturen en minimale regenval, ideaal voor het verkennen van Petra, Wadi Rum en andere buitenattracties.

Beste reistijd

De beste tijd om Jordanië te bezoeken is in de lente (maart tot mei) en de herfst (september tot november), wanneer het weer aangenaam warm is en de landschappen het meest levendig zijn. Deze seizoenen zijn perfect om te wandelen, bezienswaardigheden te bekijken en de buitenwonderen van Petra, Wadi Rum en de Jordaanvallei te ervaren. De zomer (juni tot augustus) kan erg heet zijn, vooral in de woestijngebieden en Petra, terwijl de winter (december tot februari) koel kan zijn, met af en toe regen, maar voor warmere temperaturen is het een goed moment om de Dode Zee en Akaba te bezoeken.

Vaccinatieadvies Jordanië

Reizigers naar Jordanië moeten op de hoogte zijn van routinematige vaccinaties zoals mazelen, bof, rubella (MMR), difterie, tetanus, kinkhoest (DTP) en polio. Vaccinaties tegen hepatitis A en B en tyfus worden ook aanbevolen vanwege het risico op deze ziekten via besmet voedsel of water. Voor degenen die van plan zijn veel tijd buitenshuis door te brengen of in contact te komen met dieren, kan een vaccinatie tegen hondsdolheid worden overwogen. Raadpleeg een zorgverlener voor persoonlijk gezondheidsadvies op basis van jouw reisroute.

Visum en reisdocumenten vereist voor Jordanië

Nederlandse staatsburgers kunnen bij aankomst in Jordanië een visum verkrijgen in de meeste internationale havens van binnenkomst of vooraf bij een Jordaanse ambassade of consulaat. Visa bij aankomst zijn doorgaans 30 dagen geldig. Een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is na de datum van binnenkomst is vereist, samen met een bewijs van heen- of terugreis. Voor degenen die van plan zijn Petra te bezoeken, kan het kopen van de Jordan Pass vóór aankomst geld besparen. Dit omvat de visumkosten en toegang tot Petra en andere locaties. Controleer vóór jouw reis altijd de meest recente visumvereisten en reisadviezen.