Werelddeel Oceanië
Oppervlakte van Oceanië: 8.536.716 (km²)
Bevolking van Oceanië: 35.669.267 (2016)
Grootste stad van Oceanië: Sydney, Australië 4.757.083 (2013)
Oceanië is een geografische (en geopolitieke) regio die bestaat uit een groot aantal landen en gebieden – meestal eilanden – in de Stille Oceaan. De exacte omvang van Oceanië varieert, sommige beschrijvingen omvatten Oost-Timor, Australië en Nieuw-Zeeland; andere versies sluiten ze uit. Het primaire gebruik van de term “Oceanië” is het beschrijven van een continentale regio (zoals Europa of Afrika) die tussen Azië en Noord- en Zuid-Amerika ligt, met Australië als de belangrijkste landmassa. De naam ‘Oceanië’ wordt gebruikt in plaats van ‘Australië’, omdat het in tegenstelling tot de andere continentale groeperingen de oceaan is in plaats van het continent dat de landen met elkaar verbindt.
Oceania is de kleinste continentale groepering in het landgebied en de op een na kleinste, na Antarctica, in de populatie.
Landen en gebieden continent Oceanië
Geopolitieke kaart van Oceanië
Oceania werd in 1831 door de Franse ontdekkingsreiziger Jules Dumont d’Urville opgedeeld in Micronesië, Melanesië en Polynesië. Deze onderverdeling wordt niet langer als correct erkend door de meeste geografen en wetenschappers, die Oceanië liever opsplitsen in Near Oceania en Remote Oceania; het is echter nog steeds de meest populaire onderverdeling.
Het grootste deel van Oceanië bestaat uit kleine eilandstaten. Australië is het enige continentale land en Papoea-Nieuw-Guinea en Oost-Timor zijn de enige landen met landgrenzen, beide met Indonesië.
De naties van Oceanië zijn in verschillende mate onafhankelijk van hun koloniale machten en hebben een breed scala aan constitutionele regelingen onderhandeld om aan hun omstandigheden te voldoen. De volgende lijst bevat de landen en gebieden die door UNESCO zijn geclassificeerd als onderdeel van Oceanië; andere landen worden soms als een deel van Oceanië beschouwd (zie andere interpretaties hieronder).
OCEANIË
Grote steden “Down Under”
11 Australische steden staan op deze lijst van de 18 meest bevolkte steden van Oceanië. Vier van deze Australische steden bezetten ook de top vier in de lijst. In Australië, een van de meest verstedelijkte landen ter wereld, woont 89,01% van de bevolking in stedelijke gebieden. Dit feit weerspiegelt de hoge bevolkingsschattingen van veel van de steden in het land, hoewel de dichtheid van de totale menselijke bevolking van Australië zo laag is als 3 personen per vierkante kilometer. Als we kijken naar de vier meest bevolkte steden van Oceanië, Sydney (4,84 miljoen mensen), Melbourne (4,44 miljoen mensen), Brisbane (2,27 miljoen mensen) en Perth (2,02 miljoen mensen), merken we dat al deze steden één ding gemeen hebben en dat is dat ze allemaal dicht bij de kust van Australië liggen.
De kustlocaties stimuleerden de groei van de eerste Europese nederzettingen in deze regio’s, die snel vorderden tot de moderne, bruisende metropolen van vandaag. Sydney breidde snel uit na de ontwikkeling van de Sydney Harbour Bridge, terwijl het belang van Melbourne veel eerder piekte, tijdens de Victoriaanse Gold Rush in 1851. Naast deze vier steden zijn 6 andere van de 11 meest dichtbevolkte steden van Oceanië die behoren tot Australië ook allemaal kustgebieden. steden. De nabijheid van de zee lijkt dus de belangrijkste drijvende kracht te zijn die leidt tot de vooruitgang van deze steden naar bloeiende economische centra met aanzienlijke populaties. Van deze 6 steden, met uitzondering van Adelaide (1,30 miljoen mensen), heeft de bevolking van de andere steden echter nog niet de benchmark van één miljoen overschreden. Slechts één binnenstad van Australië, Canberra, staat op de lijst van de meest bevolkte steden van Oceanië. De reden hierachter is dat Canberra de federale hoofdstad van Australië is en dus alle voorrechten geniet van een hoofdstad die mensen aantrekt om hier te wonen.
Wanneer we naar de steden in Nieuw-Zeeland kijken, vinden we slechts één stad, Auckland, in Nieuw-Zeeland met een bevolking die de grens van één miljoen mensen overschrijdt. Net als Australië leeft het grootste deel van de bevolking van Nieuw-Zeeland met 4,6 miljoen in zijn stedelijke centra. De bevolking is dus zeer ongelijk verdeeld en veel van de kleinere eilanden in het land zijn bijna volledig onbewoond. Auckland groeide op als een belangrijke Europese nederzetting in de 19e eeuw, omdat de kustlocatie handig was voor Europeanen die via de zeeroute naar Nieuw-Zeeland kwamen. In 1841 werd de stad officieel uitgeroepen tot de hoofdstad van het land en getuige van een snel tempo van ontwikkeling in die tijd. Zelfs nadat de hoofdstad in de latere jaren naar Wellington was verhuisd, bleef Auckland floreren en bloeien, waardoor het de meest bevolkte stad van het land werd.
De op één na meest bevolkte stad van Nieuw-Zeeland omvat Wellington, een publiekstrekker in het land zelf vanwege de privileges die het geniet als nationaal kapitaal en politiek centrum van Nieuw-Zeeland. Christchurch en Hamilton, de andere dichtbevolkte steden van Oceanië die ook deel uitmaken van Nieuw-Zeeland, zijn bezig met snelle expansie. Interessant is dat, hoewel Papoea Nieuw-Guinea in Oceanië een groter landoppervlak heeft dan Nieuw-Zeeland, slechts één stad, de hoofdstad van het land in Port Moresby met een bevolking van 364.125 inwoners, voorkomt in de lijst van de meest bevolkte steden in Oceanië. Dit komt omdat de steden van het eiland natie berucht zijn vanwege hun gebrek aan veiligheid en beveiliging, en Port Moresby is een van de minst leefbare steden ter wereld, en een waar de burgers bang zijn voor hun leven vanwege de aanwezigheid van de raskol straat bendes die de straten terroriseren. Nouméa, de hoofdstad van Nieuw-Caledonië, en Dili, de hoofdstad en de belangrijkste havenstad van Oost-Timor, staan ook op de lijst van de meest bevolkte steden van Oceanië.