Alleen reizen

Klaar om de sprong te wagen? Met een beetje voorbereiding is alleen reizen eenvoudiger  en zelfs verrijkende dan je misschien ooit gedacht had.

Heb je ooit gedacht: “Het zou leuk zijn om alleen op vakantie te gaan”?

Als dat zo is, ben je niet de enige. Ongeveer een op de vier Amerikanen zeggen dat ze dit jaar solo zullen reizen, volgens een jaarlijkse enquête van marketingbedrijf MMGY Global. Een van de voordelen van een vakantie op eigen kracht, is natuurlijk de vrijheid. “Je kunt doen wat je wilt, wanneer je wilt”, zegt Janice Waugh, auteur van The Solo Traveler’s Handbook en oprichter van de online website Solo Traveler. Wil je lunchen om 14.00 uur? Ga ervoor! Heb je geen zin om bijvoorbeeld die wereldberoemde promenade te zien? Rij gewoon rechtdoor en door naar je volgende bestemming.

Solo reizen kan je ook veerkrachtiger maken. “Het is een enorme vertrouwens bouwer”, zegt Waugh. “Als je alleen op pad bent, beheer je alles. Je navigeert over een nieuw territorium. Je leert jezelf beter kennen. ‘

Bovendien ontdekte een recent onderzoek onder 2.000 Amerikaanse reizigers door het reisbureau Intrepid Travel dat 57 procent van de respondenten zei dat ze het leuk vinden om alleen te reizen omdat er geen druk is om deel te nemen aan bepaalde activiteiten, 45 procent zegt dat het ontspannend is, 31 procent zei dat het zorgt voor een betere leerervaring, 27 procent zei dat het gemakkelijker is om nieuwe mensen te ontmoeten, en 20 procent zei dat ze het doen omdat het moeilijk is om dezelfde vakantietijd met vrienden te coördineren.

Ben jij bezig om je eerste solo-reis te plannen? Wij hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet

1. Kies een solo-vriendelijke bestemming

Waugh beveelt aan dat eerste solo-reizigers relatief dicht bij huis blijven. “Reis binnen je eigen land”, zegt ze. “Op die manier weet je hoe je door het gebied en de cultuur navigeert en je de taal kent.” Voor Nederlandse reizigers beveelt Waugh met name Europa aan: “het is interessant, het is veilig en het is gemakkelijk om overal rond te reizen”, zegt ze. We herhalen dat sentiment en natuurlijk hebben we tonnen andere geweldige en betaalbare bestemmingen in de Europa aan te bevelen.

Voel je je meer avontuurlijk? Overweeg een reis naar Canada of Amerika te maken. Behalve voor de hand liggende Engelstalige keuzes zoals Ierland en het Verenigd Koninkrijk, zegt Waugh: “Ik zou Vancouver of LA aanraden, omdat je Engelstaligen in beide steden gemakkelijk kunt vinden.”

2. Ontmoet locals en andere reizigers

Alleen reizen betekent niet dat je eenzaam moet zijn. Er zijn inderdaad een aantal manieren waarop je jezelf kunt onderdompelen in de lokale bevolking. Waugh raadt aan MeetUp (meetup.com) te doorzoeken op een lokale groep die overeenkomt met je interesses. “Toen ik naar Hong Kong ging, was de populairste MeetUp-groep een wandelgroep”, zegt ze. “Ik ging met hen een wandeling gemaakt en ontmoette veel mensen, en het liet me delen van de stad zien die ik nooit zou hebben gezien.” Op dezelfde manier laten mobiele apps zoals MealSharing (mealsharing.com) en EatWith (eatwith.com) je dineren met de lokale bevolking in de omgeving.

Een andere manier om mensen te ontmoeten is via het Global Greeter Network, een groep vrijwilligers in steden over de hele wereld die hebben aangeboden om bezoekers de sites en hun favoriete plaatsen te laten zien. (Je kunt filteren op je bestemming zoeken op globalgreeternetwork.info/locatie.)

Band ontwikkelen met andere reizigers kan ook een geweldige manier zijn om je reis te verbeteren. Je kunt deze mensen ontmoeten door in hostels te verblijven, gratis wandeltochten te maken, een eendaagse groepsrondleiding door een stad te maken of op zoek te gaan naar een reismaatje op een site zoals Trip Giraffe (tripgiraffe.com) of een app zoals Tourlina (tourlina.com), die specifiek is afgestemd op vrouwelijke soloreizigers.

3. Vermijd het betalen van het “ik reis alleen” supplement

Individuele reizigers worden vaak getroffen door een “single supplement” (vaak afgekort als “s.s.”) voor hotelkamers, rondleidingen en cruises. Eenpersoonssupplementen variëren van 10 tot 100 procent van de dubbele bezettingsgraad, wat betekent dat ze je reiskosten aanzienlijk kunnen opdrijven.

Een manier om losse supplementen te voorkomen, is door flexibel om te gaan met reizen. “Als je tijdens het rustige seizoen reist, ben je wellicht meer succesvol in het onderhandelen over de eenmalige aanvulling”, zegt Waugh. Sommige cateringsbedrijven, waaronder Abercrombie and Kent, Classic Journeys en U.K.-gebaseerde Solos Vacations, bieden bovendien exclusief voor alleen reizen en bieden een gratis aanbieding.

4. Let op je eigen veiligheid

Natuurlijk is veiligheid een topprioriteit voor individuele reizigers, zowel mannen als vrouwen. Door enkele verstandige maatregelen te nemen, kunt u veilig blijven terwijl u alleen reist, inclusief:

Boek van te voren accommodaties

“Je wilt niet in de stad aankomen zonder te weten waar je verblijft,” vooral op je eerste avond, zegt Waugh.

Overdag aankomen

Waugh adviseert om voor het donker op je bestemming te zijn. “Als je daar aankomt en je realiseert je dat het geen plek is waar je wilt blijven, heb je de tijd om een ​​verandering aan te brengen voordat het laat in de nacht is”, zegt ze.

Reserveer een kamer boven de eerste verdieping

Daders hebben gemakkelijker toegang tot de kamers op de begane grond, zegt Waugh, dus reserveer een kamer op een hogere verdieping.

Deel je route

Houd vrienden en familie op de hoogte van waar je bent. Overweeg ook om een ​​dagelijkse check-in te plannen met een van je contactpersonen voor noodgevallen.

Verblijf in openbare ruimtes

Het ontmoeten van nieuwe mensen – of het nu gaat om inwoners of andere reizigers – is een van de beste aspecten van alleen reizen. Houd je echter aan openbare ruimtes zoals musea, coffeeshops, restaurants of bars wanneer je met je nieuwe vrienden rondhangt. “Als je iemand net hebt ontmoet, ga dan niet naar het huis van die persoon of een andere privéruimte,” waarschuwt Waugh.

5. Boek je solo reis!

Een solo-reis is vaak de perfecte gelegenheid om op u te concentreren. Dat is geen egoïsme, dat is zelfzorg, wat een essentieel ingrediënt is om een ​​gelukkiger, gezonder leven te leiden. Je kunt zoveel ontspannen als je wilt, ontstressen, dingen doen die je nooit zou kunnen doen als je de kinderen op sleeptouw had. Je hebt volledige en totale vrijheid.

Bestemmingen per continent

Noord-Amerika

Zuid-Amerika

Europa

Azië

Afrika

Oceanië